Sollicitatietips

Een goed sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding. Hier lees je alvast enkele tips & tricks die je kunnen helpen voor een geslaagd sollicitatiegesprek.

Bereid je praktisch voor

Vermijd verrassingen en zorg dat je de volgende dingen op voorhand opzoekt:

  • Waar moet ik zijn? Adres/ lokaal? Hoe heet de persoon die je gaat ontmoeten? Wat is zijn of haar functie? Je kan hem bijvoorbeeld opzoeken op LinkedIn. Schrijf de gegevens op of zet het in je GSM.
  • Hoe geraak ik er? Zoek op voorhand op hoe je moet rijden of welke bus/tram/… je moet nemen.
  • Hoe lang doe ik erover? Reken ruim en hou rekening met eventuele files, vertragingen en parkeerproblemen. 5-10 minuten te vroeg aankomen, maakt een goede indruk. Te laat komen geeft meteen een negatieve eerste indruk.
  • Zorg ervoor dat je het telefoonnummer hebt van de persoon met wie je een afspraak hebt of een andere contactpersoon. Wanneer je dan toch te laat zou komen, kan je hem/haar verwittigen.

Zoek extra informatie op

Je krijgt van ons informatie over het bedrijf en zijn activiteiten. Bezoek echter zelf ook de website van het bedrijf voor extra informatie. Ga na waar de link ligt tussen jou en het bedrijf. Je maakt bij de interviewer ongetwijfeld een goede indruk als je laat voelen dat je moeite hebt gedaan om uit te zoeken of je in hun bedrijf zou passen.

Ken jezelf

In sollicitatiegesprekken komen vaak dezelfde, algemene vragen terug. Bereid je antwoord op deze vragen voor. Enkele voorbeelden: ‘Kan je ons wat vertellen over jezelf?’, ‘Wat weet je van ons bedrijf?’, ‘Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?’, ‘Wat zijn jouw sterkste/zwakste punten?’. Zorg dat je hierbij telkens een concreet voorbeeld uit het verleden kan geven. De meeste recruiters gebruiken namelijk de STAR- methode. Bekijk een voorbeeld op YouTube.

Kledij

Voor je kledij geldt de regel, beter te formeel dan te informeel. Als je te formeel gekleed bent, kan je nog altijd (als man) je blazer en/of das uitdoen. Merk je dat je te informeel gekleed bent, kan je er moeilijk nog iets aan veranderen.

Houding

Lichaamstaal is heel belangrijk tijdens een gesprek. Let dus op je houding. Hou ook tijdens het gesprek oogcontact met je gesprekspartner. Zo kom je zelfzeker over en kan je op basis van de reactie inschatten of je moet bijsturen. Luister daarnaast aandachtig naar wat je gevraagd wordt. Als je een vraag niet goed begrepen hebt, vraag gerust om ze te herhalen.

Heb je hierboven geen antwoord gevonden op één van je vragen? Bezoek dan zeker ook eens deze website..

En zo moet het vooral niet!

Recommend a friend
Recommenda friend

Ken jij iemand die aan dit profiel voldoet? Laat het hem dan snel weten. Als die persoon aangenomen wordt, verdien je snel €900!