Blog

Hoe stel ik een succesvolle CV op?

Algemeen
14 September 2023

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben jij net afgestudeerd en ben je klaar voor jouw eerste job maar wist je nog geen ervaring op te bouwen? 

Het kan allemaal! 

Met onderstaande tips en tricks helpen wij jou alvast op weg om jouw toekomstige werkgever te overtuigen van jouw capaciteiten.

  • ALLEREERST: Een goede eerste indruk is cruciaal! 

Jij weet vast en zeker dat een goede eerste indruk heel erg belangrijk is. En laat jouw CV nu ook vaak het eerste contact tussen jou en jouw potentiele werkgever zijn. Recruiters en werkgevers beoordelen een CV nu eenmaal in amper 12 seconden.

Wil jij uitgenodigd worden voor een gesprek om zo een kans te maken op die ene job? Dan is het belangrijk om jouw CV verzorgd op te stellen en er op een manier te laten uitspringen.

Maar hoe doe je dit precies? 

Er zijn vele manieren om jouw CV te upgraden. Maar laten we ons voornamelijk toespitsen op het feit dat het jouw vaardigheden en ervaring  zijn waar jouw toekomstige werkgever het meeste aandacht aan besteedt/hecht. Weet jij jezelf hiermee al ten opzichte van anderen te differentiëren dan ben jij al goed op weg om het eerste gesprek in de wacht te slepen. We hebben het hier vooral over vaardigheden die je zelf wist te ontwikkelen. Een mooie stage waar je leerde om zelfstandig te werken? Of die ene extra gratis opleiding (bv. Google platform) die je volgde om jouw kennis te verruimen. 

Wil jij er graag op een andere manier uitspringen? Voeg dan zeker vrijwilligerswerk, studentenwerk, hobby’s… toe aan jouw CV.  Je toont op die manier dat je graag nieuwe dingen leert, initiatief neemt en verantwoordelijkheid durft op te nemen. Met elke job leer je nu eenmaal andere vaardigheden.  Als je gewerkt hebt voor bekende bedrijven of klanten, pak hier dan zeker mee uit! 
Door het toevoegen van hobby’s, geef je dan weer iets meer van jouw persoonlijkheid bloot: Lopen toont bijvoorbeeld dat je gedisciplineerd bent terwijl bloggen laat zien dat je creatief bent. En laat dit nu net zijn wat jouw potentiële werkgever graag wil weten!

  • Ken je sterke punten, en stem deze  af op de job vereisten van de vacature

Ben jij in het bezit van enkele specifieke vaardigheden/ervaringen die vereist zijn voor de functie? Zet deze dan zeker extra in de verf.

Mocht je enkele “gaps” in jouw CV hebben dan wend je de focus van deze data af én maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

  • Kies ook steeds voor kwaliteit boven kwantiteit.

Zet zo bijvoorbeeld vaardigheden in de verf te zetten die andere sollicitanten niet hebben. Het is leuk om te weten dat je overweg kan met Ms Office maar heb jij bijvoorbeeld ook kennis van programmeertalen, tekenprogramma’s, CRM systemen, ... vermeld deze dan zeker, zo kan jij jezelf nog meer van anderen onderscheiden!

Wat verder ook zeker de aandacht trekt en belangrijk is om te vermelden, is wat je hoopt te bereiken in jouw carrière. Zo kan je bijvoorbeeld vertellen over wat jij het bedrijf te bieden hebt en hoe het bedrijf/de functie jou kan helpen om te groeien of om dit doel waar te maken.

Zet als laatste ook zeker jouw woonplaats in de kijker te zetten, zeker als je solliciteert voor een functie in de buurt van waar je woont. Het is immers een grote troef (voor jou en de opdrachtgever) mocht je in de buurt van je werk wonen!

  • Klaar met je CV?

Laat deze dan nog enkele uren, of een nachtje, liggen en herlees het met een frisse blik. De kans is groot dat je er nog een klein foutje uit kunt halen.

Wij wensen jou alvast veel succes!