Blog

Vakantiegeld: De belangrijkste zaken op en rijtje

Algemeen
17 June 2022

Met het vooruitzicht van de zomer en een welverdiende vakantie merken wij steeds vaker dat werknemers met enkele vragen omtrent vakantiegeld zitten. Met onderstaande blog zetten wij de belangrijkste zaken over vakantiegeld op een rijtje en hopen wij een antwoord te bieden op de meest gestelde en voorkomende bezorgdheden. Zo kan jij zonder zorgen genieten.

Laten we allereerst starten met wat vakantiegeld nu precies inhoudt. Later breiden we deze blog uit naar wie en wanneer je recht hebt op vakantiegeld en halen we nog enkele bijzonderheden, zoals jeugdvakantie, aan.

Vakantiegeld: Wat houdt het in en heb ik er recht op?

Enkelvoudig vakantiegeld: Wat is het?

Als werknemer heb je recht op een wettelijk vastgelegd aantal vakantiedagen én vakantiegeld. Het aantal vakantiedagen hangt af van de geleverde prestaties in het vorige kalenderjaar (genaamd het vakantiedienstjaar). Werkte je afgelopen jaar een volledig jaar dan heb je recht op 20 betaalde vakantiedagen in het eerstvolgende jaar, werkte je minder dan wordt dit pro rata berekend naargelang je gewerkte periode.

Als bediende krijg jij voor die 20 wettelijke opgenomen vakantiedagen jouw vaste verloning uitbetaald, dit in de week/maand dat je verlof opneemt. - Zitten er in jouw loonpakket maaltijdcheques? Dan is het belangrijk om te weten dat deze echter enkel worden toegekend op de (halve) dagen dat jij werkt.

Heb jij verlof? Dan zal je tijdens deze dagen kunnen rekenen op jouw loon met uitzondering van maaltijdcheques

Ik werk meer dan 38 uur, op hoeveel vakantiedagen heb ik dan recht?

Werk je meer dan 38 uur per week (39-40 uur/week) dan kan je jaarlijks rekenen op (6-12) extra verlofdagen afhankelijk van de gepresteerde werkuren. Voor deze dagen telt hetzelfde principe als voorafgaand uitgelegd.

Naast het enkelvoudig vakantiegeld ontvang je als bediende ook dubbel vakantiegeld.

Dubbel vakantiegeld: Wat is het?

Dubbel vakantiegeld is het vakantiegeld dat je werkgever één keer per jaar, meestal op het einde van de maand mei of juni, betaalt. Belangrijk: dubbel vakantiegeld MOET in principe bij de opname van de hoofdvakantie worden uitbetaald.

Hoe zit het dan met deeltijds werken en vakantiedagen/geld?

Deeltijdse werknemers bouwen op basis van hun werkregime in diezelfde verhouding vakantiedagen en vakantiegeld op. Het vakantiegeld wordt berekend pro rata het aantal gewerkte uren.

Verschil tussen enkelvoudig en dubbel vakantiegeld: Wanneer wordt het vakantiegeld uitgekeerd.

  • Enkelvoudig vakantiegeld wordt in principe verrekend bij de opname van vakantiedagen en uitbetaald in de maand waar je deze dagen opnam.
  • Dubbel vakantiegeld wordt 1 maal per jaar uitbetaald en dit MOET in principe bij de opname van de hoofdvakantie gebeuren.

Na deze korte uiteenzetting zijn er natuurlijk ook enkele uitzonderingen op de regel.

Uitzonderingen:

Heb ik in mijn eerste jaar werken recht op vakantie?

Pas gestart met jouw allereerste job of nog op zoek? Dan zit jij hoogstwaarschijnlijk nog met enkele vragen omtrent jouw eerste job, alsook de vraag of jij recht hebt op vakantie en vakantiegeld? Onderstaand lichten we alles kort toe. 

Als bediende heb je enkel recht op 4 weken betaalde vakantie als je het jaar ervoor 12 maanden gewerkt hebt. Maar aangezien dit nadelig is voor pas afgestudeerden bedacht de overheid het systeem van “Jeugdvakantie”.

Uitzondering 1: Jeugdvakantie - Wat houdt het in?

Ben je jonger dan 25 en heb je in het jaar dat je afstudeerde minstens één maand gewerkt? Dan heb je het jaar nadat je afstudeerde recht op jeugdvakantie. Jeugdvakantie zijn vakantiedagen die betaald worden door RVA ter aanvulling van je onvolledige recht op gewone betaalde vakantie.

Hoe vraag ik jeugdvakantie aan?

Bezorg na de eerste maand waarin je jeugdvakantie opnam het ingevulde aanvraagformulier C103-jeugdvakantie werknemer aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).

Bv. heb je recht op drie weken jeugdvakantie en neem je deze op in mei (drie dagen), in augustus (twee weken) en in december (de rest). Dan moet je je aanvraag doen in mei.

Uitzondering 2: Aanvullend Europees verlof - Wat houdt het in?

Naast jeugdvakantie heb je ook nog aanvullend Europees verlof. Aanvullend Europees verlof werd in het leven geroepen voor werknemers die in het vakantiejaar geen of onvoldoende vakantierechten hebben opgebouwd, dit zijn bijvoorbeeld werklozen die terug beginnen werken, werknemers die terugkeren na ouderschapsverlof, … Het stelt hen in staat effectief (betaald) vakantie te nemen in de loop van hetzelfde kalenderjaar als dat waarin ze prestaties hebben geleverd.

"Dit vakantiegeld wordt beschouwd als een vervroegde uitbetaling van een deel van het normaal opgebouwde recht op vakantiegeld, het is m.a.w. een voorschot op het dubbel vakantiegeld."

Het aanvullend Europees vakantiegeld wordt dus door de werkgever in mindering gebracht van latere uitbetalingen van het dubbel vakantiegeld dat de bediende het volgende jaar moet krijgen of van het vertrekvakantiegeld als de bediende uit dienst gaat of zijn arbeidsduur vermindert. De werknemer financiert zijn aanvullende vakantie dus zelf.

Ter info: Waar dankt men de naam aanvullend Europees verlof aan?

België werd door de Europese Commissie op de vingers getikt omdat bij ons de opgebouwde vakantie pas kan genomen worden het jaar na de geleverde prestaties. Dit is in strijd met de Europese arbeidstijdenrichtlijn, die stelt dat een werknemer elk jaar recht moet hebben op minstens 4 weken betaalde vakantie, ook al heeft die geen volledig jaar gewerkt. Met het Europees/aanvullend verlof probeert men om hieraan tegemoet te komen.